2022.01.26

Varför är champagne en romantiskt dryck, Richard Juhlin?

Champagneexperten Richard Juhlin har fotografiskt doftminne och är världsberömd för sin träffsäkerhet vid blindprovningar. Han har skrivit hela nio böcker på ämnet och har världsrekord i antalet provade champagner, över 13,500 stycken. Vem kan bättre svara på varför champagne är så romantiskt och vilken temperatur du bör ställa in din vinkyl på för att njuta av ett glas champagne till rätt temperatur?

 

Ingen dryck är så romantisk som ett glas champagne. För den som har vinkyl finns alla möjligheter att servera drycken perfekt tempererad när helst ett tillfälle ges och om du frågar Richard Juhlin är dessa tillfällen många, hemma eller på restaurang, men lika gärna på strandutflykten som fjälltoppen. Och den perfekta temperaturen är oavsett densamma.

Vilken temperatur ska man enligt dig ställa in vinkylen på för att kunna servera ett perfekt tempererat glas champagne?
”Vid vilken temperatur en champagne saka avnjutas är förstås delvis en personlig fråga där det måste finnas en balans mellan friskhet, fräschör och smakrikedom som kommer med stigande temperatur. Personligen vill jag alltid att champagnen ska vara 9 grader när den når min mun. Detta innebär förstås att man har den mycket svalare på beachen än om man dricker champagne mellan åken i Alperna. Eftersom man oftast i Sverige i alla fall dricker sin champagne inomhus i en miljö på 20-22 grader värms champagnen upp relativt snabbt om den står framme utan ishink. Min rekommendation för vinkylen är 6-7 grader så att champagne når 9 grader fem minuter efter att man hällt upp första glaset och sedan fylla på med små skvättar och ha champagne i en ishink.”

Är champagne enligt dig en romantisk dryck och i så fall varför?
”Champagne är givetvis den mest romantiska drycken av alla. För även om jag ofta provar professionellt andäktigt och analytiskt tycker jag givetvis mest om att bejaka den romantiska inneboende kraft som finns i en champagne. Den lyxiga känslan att ta fram en vacker champagneflaska brukar ofta inbjuda till att hela kontexten med allt från plats, sällskap och pynt på bordet osv. till en romantisk situation. Lägg därtill den orgasmliknande symboliken vid öppnandet av champagnen, ljudet, livfullheten genom de uppsträvande vackra bubblorna och den gyllene färgen i vackra glas så har du romantiken förkroppsligad. Sedan kommer det viktigaste av allt, själva dryckens beskaffenhet med den sensuella euforiskapande doften och pirriga upprymda smaken av stil, klass och elegans i svävande lätthet som en kärlekskvals. Avslutningsvis förstärks givetvis romantiken av den lätta och sköna unika berusningen som champagne ger genom en serie både psykologiska och fysiologiska faktorer. När man sedan får en stund av förhöjd medvetandegrad och känsla av eufori är det svårt att inte bli nostalgiskt drömmande och romantisk i det delade mötet kring ett glas magisk champagne.”

Vad föredrar du att äta till om något?
”Champagne är ljuvligt på egen hand i rätt sällskap och framför allt under en Champagne Hiking, då man sätter sig på en vacker plats i naturen och insuper alla förstärkande intrycken av både plats och champagne i total harmoni. Champagne som gastronomisk partner är kanske lite mindre omtalad. Jag skulle aldrig dricka min champagne till pastan eller biffen eller ens till dessert som många fransmän gör, men därutöver till nästan all annan mat. Champagne är vinvärldens kameleont och anpassar sig ljuvligt till nästan all avancerad mat på dagens stjärnkrogar. Milda, eleganta smaker med allt från havet, nästan alla grönsaker, fågel, milda ostar, svampar och krämiga mejeriprodukter är som gjorda till champagne. Ju mer sofistikerad rätt desto högre krav på champagnens kvalitet.”

Om jag vill lära mig mer om champagne, var ska jag börja?
”Läs min nya bok Champagne Magnum Opus eller ta del av min Champagne Mater Class genom min Champagneclub.com, har vi missat något väsentligt där blir jag minst sagt förvånad.”

Janike Eleby