2025.09.30
Livsmedelsverket skärper rekommendationen
Lagom till den internationella matsvinnsdagen skärper Livsmedelsverket rekommendationen för hur temperaturen skall vara i kylskåp bland hushållen runt om i Sverige för att undvika onödigt matsvinn.

Tidigare var rekommendationen från Livsmedelsverket att rätt temperatur i kylskåpet får vara max 8 grader. Livsmedelsverket rekommenderade då att en normal temperatur i kylskåp ska vara 5 grader när man mäter kyltemperaturen. Kylskåpets temperatur mäts i mitten av kylskåpet genom att ställa in en skål med vatten med en termometer i för att få en uppfattning av ditt kylskåps temperatur.
+4°C är ny rekommendation
Nu skärper Livsmedelsverket rekommendationen för temperaturen i kylskåp för matförvaring och sänker den 1 grad till +4°C. Detta skall minska matsvinnet i stor omfattning eftersom hållbarheten för livsmedlen ökar i denna temperatur.
Detta finns att läsa i Livsmedelsverkets pressrelease:
– I vår senaste konsumentundersökning svarade bara drygt 4 av 10 personer att de har 3-5 grader i kylskåpet. Vid 4 grader håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 grader så om fler sänkte kylskåpstemperaturen till 4 grader skulle de få mer tid på sig att tillaga och äta upp maten vilket förmodligen skulle leda till ett minskat matsvinn, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Denna nya rekommendation släpptes påpassligt i samband med ”firandet” av den internationella matsvinnets dag.
Matsvinnets dag 29 september
Den internationella matsvinnsdagen instiftades av FN för att uppmärksamma det globala matsvinnet dess påverkan på hållbar utveckling. Dagen har firats sedan 2020 och syftar till att informera om hur mycket ätbara livsmedel som slängs varje år och att främja åtgärder för att minska detta svinn.
+0°C ännu bättre
Moderna kylskåp har en effektiv temperaturstyrning och i många modeller finns dessutom möjligheten att ytterligare förlänga livsmedlens hållbarhet genom att erbjuda lagring i zoner med temperaturer just över ”nollan”. Vid +0°C så förlängs hållbarheten för de lagrade färskvarorna ännu längre. Dessa kylskåp finns från de flesta leverantörer och finns att hitta under olika begrepp som t.ex. Zero Zone, PerfectFresh, Vita Fresh etc. Många moderna kylskåp har dessutom möjligheten att reglera fuktigheten i förvaringslådorna, vilket bidrar till ytterligare längre hållbarhet på de förvarade livsmedlen.
Dags att uppgradera kylskåpet därhemma?