2022.06.08

Tillsammans för Kretsloppet 2022

Tillsammans För Kretsloppet är El-Kretsens årliga konferens som i år bjöd på föreläsningar, workshops och spännande samtal i skärgårdsmiljö. Mårten Sundin, El-Kretsen, rapport från två dagar med fokus på insamling och återbruk.

 

Liksom tidigare upplagor skedde också denna konferens från lunch till lunch, så att även långväga gäster ska hinna fram i tid dag 1 och komma hem ordentligt dag 2. Den här gången var det tur att vi inte började förrän vid lunch även för de deltagare som kom från Stockholm. Poängen med att vi som arbetar med producentansvar, elprylar och batterier skulle ha vår konferens samtidigt som den internationella FN-konferensen Stockholm +50 var förstås den starka koppling våra frågor har med det globala perspektivet i FN:s hållbarhetskonferens. Det vi inte hade räknat med var att trafiken i och runt Stockholm gick i ”slow motion” dessa dagar. Det var nervöst in i det sista om första talaren skulle hinna i tid och om deltagarna skulle trotsa trafikvarningar och ge sig ut. För det är en bit till Djurönäset på Värmdö. Men väl där infinner sig ett lugn och en avskildhet som är fantastisk att uppleva. Alla dök faktiskt upp och vi kunde stänga dörrarna och inleda 24 timmar av kunskap, inspiration och möten.

Var det värt resan?

För El-Kretsen som insamlingssystem så vill vi tanka av våra leverantörer, kunder och andra samarbetspartners idéer och önskemål om framtiden. Att med skärgården som fond möta människor från olika branscher och professioner är både lärorikt och kul. Förutom otvungna samtal varvade vi föreläsningar med workshops, ytterligare ett sätt att dra nytta av olikheterna bland de samlade och där kreativiteten fick form och kom på pränt. Vi ställde oss frågan om hur vi kan driva utvecklingen av våra hållbarhetsaspekter genom att fundera vad vi borde göra mer respektive mindre av, vad vi borde sluta göra och vad vi skulle kunna börja göra. Förhoppningen är att resultatet är något som kan användas inte bara av El-Kretsen, utan att de tankar som triggas igång av en sådan övning tas med hem till den egna organisationen.

”Jag tar med mig en stor dos energi från konferensen. Det var en atmosfär fylld av lösningsfokus kring de resurs- och hållbarhetsutmaningar vi står inför, och jag tycker det är inspirerande att vara en del av ett sådant sammanhang. Breda perspektiv varvades med konkreta case både från producenter och andra. Man kan säga att konferensen gjorde skäl för sitt namn, Tillsammans för kretsloppet.”, kommenterade Matts Spångberg, Styrelsemedlem i El-Kretsen och VD för APPLiA.

Konferensen följdes av en välförtjänt långhelg. Men nu är vi på El-Kretsen taggade på att samla ihop oss och resultatet från alla de möten och influenser som dagarna på Djurönäset gav. Vi tror att möten som dessa behövs för att vi fortsatt ska vara de som verkligen driver utvecklingen framåt. Dialogen fortsätter. Tack till er som kom och deltog denna gång!

Anders Hedman Falk från Material Economics, föreläsning om vilka outnyttjade ekonomiska värden som gömmer sig i avfall.