Dammsugare – snart två i varje hem

Hur skulle vi egentligen klara oss utan en dammsugare och vilka har sålt bäst under 2021? I veckans APPLiAnytt tittar vi på den senaste statistiken som talar för att antalet dammsugare i respektive hushåll ökar när vi vill komplettera med fler alternativ till vår klassiska golvdammsugare. 

 

Hemmets viktigaste!

Försök att tänka er ett liv i hemmet utan dammsugare? Näh, tänkte väl det… ingen skulle tro att ett sådant liv skulle fungera särskilt bra. Och definitivt skulle vårstädningen i svenska hem bli mer tröttsam utan denna hjälpreda!

Många tycker nog exakt samma sak – för i Sverige såldes 2021 cirka 830 000 dammsugare av olika typer. Det betyder att nästan två av tio hushåll i Sverige inhandlar en ny dammsugare av någon typ under ett år.

Olika typer

Den största andelen av dammsugarmarknaden har fortfarande den traditionella golvdammsugaren av ’cylindertyp’ (branschspråk) med påse. De står för över 60 procent av försålda enheter. Golvdammsugarna utan påse, s.k. ’bagless’, har ökat från låga tal de senaste åren, men når inte mer än 3-4 procent av den samlade försäljningen på den svenska marknaden. Allra mest har de uppladdningsbara/eldrivna skaftdammsugarna ökat procentuellt de senaste åren som nu står för en andel av 25 procent av den totala försäljningen av dammsugare i Sverige.

                       

 

Snart två dammsugare i varje hem?

Statistiken för antal hushåll i Sverige bygger på folkbokföringen. Ett hushåll består av personer som folkbokförda i samma bostad. Den allra senaste siffran från den 31 dec 2021 visar att det nu finns sammanlagt 4 831 811 hushåll i landet. Nästan 2 miljoner av dessa hushåll består av en person som bor själv utan barn.

En snabb matematik ger då vid handen att det i dessa 4,8 miljoner hushåll i genomsnitt redan nu finns 1,5 dammsugare om vi förutsätter en genomsnittlig livslängd på tio år för dessa produkter. Hur många äldre dammsugare gör till exempel fortfarande tjänst i garage för att dammsuga bil och arbetsbänk eller fritidshus? Och denna trend mot två dammsugare i varje hushåll understöds också av att fler robotdammsugare och handhållna skaftdammsugare köps för att komplettera den ’vanliga’ traditionella dammsugaren i bostaden. Bekvämt tycker många.

Kent Oderud


Branschnyheter


Elektronikskatten: Politisk verkstad och agerande nu 

Redan vid införandet 2017 av elektronikskatten, även kallad kemikalieskatten, var ifrågasättandet omfattande. Statens egna myndigheter, Skatteverket och Tullverket, avrådde från

Rapporten tydlig: Dramatisk ökning av skatteuttaget

APPLIA släpper idag en fulltäckande, uppföljande rapport om elektronikskattens påverkan under fjolåret och en prognos för hur skatten kommer att

Starka röster om LSKE

På en global marknad ska miljön ses som en global sak, det är budskapet från riksdagsmannen Larry Söder, Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna

Vitvaror backar – hushållsapparater plussar

I skuggan av den minskande bostadsproduktionen i Sverige och det ogynnsamma läget för större renoveringar, fortsätter försäljningen av vitvaror (MDA)